Ingegroeide haren, wat kun je er aan doen en hoe is het te voorkomen
Ingegroeide haren. De keerzijde van ontharen is toch echt het risico op ingroeiende haren. Een erg vervelende bijkomstigheid wat zich kan manifesteren na het ontharen. Ingegroeide haar komt vaak voor na het scheren van de schaamstreek, benen en oksels en het gezicht. Een ingegroeide haar ontstaat doordat de nieuwe haar door het huidoppervlak een weg zoekt naar buiten. Als dat niet goed gaat groeit de haar onder huid en vormt zich daar een verdikking (kleine ontsteking) Als je daar niets aan doet kan het verder gaan irriteren en mogelijk een infectie veroorzaken. Het direct aanpakken van “hardnekkige haartjes” helpt erger te voorkomen.
Ben je de ingegroeide haren na het scheren zat, probeer dan eens om het haar weg te harsen. Hierdoor is de kans dat haren tegen de richting in gaan groeien vele malen kleiner en daarnaast is het resultaat ook nog eens gladder, zachter en effectiever. Bijna elke dag scheren versus één keer in de 4 weken waxen.
De oorzaken van ingegroeide haren en ontstekingen
- Hygiëne (vieze huid)
Verstopte en vervuilde poriën kunnen voor een blokkade zorgen. Door de huid goed te verzorgen en regelmatig te reinigen kun je voorkomen dat er viezigheid in de poriën gaan zitten en daar een ontsteking kunnen veroorzaken. Het is daarom aan te raden om de huid goed te behandelen met huid reinigingsproducten. - Scheermesjes
Het beste is om in plaats van te scheren je haren weg te harsen. Door het schaamhaar weg te scheren is de kans aanzienlijk groter op ingegroeide haren dan bij bijvoorbeeld harsen. Ben jij een fanaat scheerder, dan luidt het advies om de scheermesjes met regelmaat te vervangen. Vuile scheermesjes zijn een bron van bacterien. Zorg ervoor dat je altijd scherpe scheermesjes gebruikt en bij voorkeur nat scheert. - Scheertechniek
Wat je niet zou verwachten is dat het scheren met de haarrichting mee, de voorkeur geniet. Het resultaat zal weliswaar iets minder glad zijn, maar het kan de ingroei op haartjes aanmerkelijk verminderen. Wil je helemaal geen stoppels overweeg dan om je haar weg te waxen. Je zou dat door een wax specialist kunnen laten doen of zelf een startsetje aanschaffen.
- Nabehandeling na het harsen of scheren
Wat vaak vergeten wordt na het scheren is de nabehandeling. Na het scheren gaat de haargroei in alle vaart verder. De volgende dag zijn de stoppels alweer zichtbaar (in tegenstelling tot harsen). Maar ook na het harsen blijft een intensieve nazorg van groot belang. Door de huid met regelmaat te scrubben worden de dode huidcellen verwijderd en maakt het de porien open en schoon, zodat de haren gemakkelijker een weg naar buiten vinden. Scrubben maakt de huid daarbij egaler. Het exfoliëren van de huid is nodig om oude huidcellen te verwijderen en jonge en nieuwe huidcellen de kans te geven zich te ontwikkelen en aan de huidoppervlak te komen. Naast de scrubmethode kun je overwegen om een middel tegen ingroeiden haren te kopen. Dit smeer je elke nacht op de behandelde huid.